"Dbaj o swoje ciało, aby dusza dobrze się w nim czuła" - Hildegarda z Bingen
Narzekasz na złe samopoczucie, często powracające infekcje, bezsenność?
Chcesz odzyskać zdrowie, osiągnąć pokój duszy i pozbyć się różnych dolegliwości?
Spróbuj sprawdzonego przez wieki sposobu odbudowy sił ciała i ducha – postu św. Hildegardy z Bingen!
Średniowieczna mniszka odkrywa przed nami, jakie korzyści można osiągnąć dzięki przeprowadzeniu dobrze zaplanowanego postu. Udowadnia, że odmawianie sobie spożywania niektórych potraw jest podwójnie ważne – wzmacnia duchowość i zdrowie fizyczne.
Dieta Św. Hildegardy zwana również dietą orkiszową, zakłada oczyszczenie organizmu z toksyn, a w ten sposób leczenie z wielu chorób. Wśród licznych zalet orkiszu jest także korzystne wpływanie na urodę. Dzisiaj ten rodzaj zboża, ze względu na szereg wartości odżywczych cieszy się ogromnym zainteresowaniem i w diecie zalecanej przez Św. Hildegardę jest on podstawą każdego posiłku. Orkisz to jedyne zboże nie poddane modyfikacjom genetycznym, doskonałe źródło białka, błonnika pokarmowego, żelaza, witaminy B czy magnezu. W diecie orkiszowej nie brakuje również owoców i warzyw, bo już w średniowieczu Św. Hildegarda zdawała sobie sprawę z ich znaczenia dla dobrostanu organizmu.
Przed przystąpieniem do postu warto zaopatrzyć się w produkty polecane przez Sw. Hildegardę:
-mieszankę z przyprawami do miodu gruszkowo-ziołowego
-miód z kasztanami jadalnymi (można zrobić łącząc miód z mąką kasztanową)
-mieszankę przypraw św. Hildegardy do gotowania
-mieszankę ziołową z nasionami selera
-orkisz w każdej postaci (ryż, grysik, makaron, chleb, kasza)
Zalety diety orkiszowej:
- wysoka zawartość błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne (posiada zdolność do wiązania metali ciężkich i toksyn oraz usuwania ich z naszego organizmu)
- reguluje przemianę materii
- pomaga obniżyć cholesterol
- zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i inne choroby układu krążenia, dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności omega-3
- poprawia perystaltykę jelit
- dzięki dużej zawartości witamin i minerałów wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- poprawia pamięć i koncentrację
- dzięki zawartości substancji rodanid, która jest naturalnym antybiotykiem wspomaga układ odpornościowy
- polecana również kobietom w ciąży ze względu na orkisz, który jest bogaty w witaminy i minerały a także białko, które umożliwiają prawidłowy rozwój płodu
- bogactwo witamin i minerałów a w szczególności kwasów krzemowych pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie
Najważniejszy w diecie jest jednak orkisz. Powinien znajdować się w codziennym menu pod różnymi postaciami: jako kasza, otręby, makaron, płatki czy pieczywo na zakwasie.
Autorka diety zwraca również uwagę na inne, ważne produkty żywnościowe, które powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Są to:
- warzywa: cieciorka, marchew, seler, fasola, buraki, pietruszka, chrzan, cebula, dynia, czosnek. Od czasu do czasu możemy pozwolić sobie także na: ziemniaki, paprykę, warzywa kapustne i pieczarki
- owoce: jabłka, owoce cytrusowe, wiśnie, czereśnie, pigwa, jeżyny, porzeczki, maliny, gruszki
Aby wzmocnić leczniczą moc diety, warto uzupełnić ją o przyprawy i zioła. Św. Hildegarda poleca, aby energię i siłę czerpać z natury. Najbardziej zalecane przy diecie orkiszowej są:
- przyprawy i zioła: czosnek, cynamon, cząber, gałka muszkatołowa, goździki, kminek, kolendra, koperek, pieprz, pietruszka, pokrzywa, krwawnik, liście laurowe, lubczyk, macierzanka, majeranek, melisa, mięta, ocet winny
Stosując dietę orkiszową, pamiętajmy o tym, aby dużo pić. Najlepsza jest woda źródlana, ale warto także włączyć do diety naturalne soki oraz herbatki ziołowe: z melisy, kopru włoskiego, dzikiej róży, szałwii i z pokrzywy.