Superfoods a nasze zdrowie
Trzy superfoods, które wyrównują ph organizmu
(odkwaszają), dodają witalności, przeciwdziałają wielu chorobom.
LUCUMA (ZŁOTO INKÓW)
Owoce lucumy były wykorzystywane od wieków jako środek chroniący serce i układ krążenia. Badania pokazują, że lucuma ma zdolność hamowania enzymu konwertującego angiotensynę (ACE), przez co zmniejsza nadciśnienie.
Lucuma ma zdolność hamowania enzymu alfa-glukozydazy, który rozcina łańcuchy węglowodanów na mniejsze cząsteczki. Dzięki temu spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia i zapobiega skokom glukozy we krwi.
W tradycyjnej medycynie owoce lucumy są wykorzystywane jako naturalny antybiotyk.
Lucuma jest naturalnym, zdrowym zamiennikiem cukru o niskim indeksie glikemicznym.
Może być cennym źródłem witaminy B3 w diecie wegetariańskiej.
Ma działanie przeciwzapalne.
Przyspiesza gojenie ran i regenerację tkanek.
Olej z lucumy działa odżywczo na skórę i spowalnia jej starzenie.
Wspomaga trawienie i reguluje rytm wypróżnień.
http://vitalny.pl/pl/p/Lucuma-Sproszkowana-200g-Bio-Planet-EKO-SUPERFOODS/3596
OWOCE BAOBABU
http://vitalny.pl/pl/p/BAOBAB-SPROSZKOWANY-BIO-150-g-BIO-PLANET/3669
Owoce baobabu poprawiają trawienie, wspomagają układ odpornościowy, ogólne nawodnienie organizmu oraz polepszają kondycję skóry.
Badania przeprowadzone na Oxford Brookes University udowodniły, że owoce te są bogate w polifenole i zmniejszają trawienie skrobi oraz poziom cukru we krwi.
Baobab był tradycyjnie stosowany w Afryce do leczenia biegunki, zatwardzenia i czerwonki. Błonnik występujący w jego składzie ma właściwości prebiotyczne, co wspomaga namnażanie zdrowych bakterii w jelitach.
MORINGA (DRZEWO ŻYCIA)
http://vitalny.pl/pl/searchquery/moringa/1/phot/5?url=moringa
Dzięki dużej zawartości witamin, minerałów i wielu substancji sprzyjających naszemu organizmowi, ekstrakt z drzewa Moringa okazuje się bardzo dobrym sprzymierzeńcem w walce z wieloma chorobami i schorzeniami. Już od wieków przy pomocy Moringa leczono niemal 300 chorób od astmy, czerwonki, epilepsji, zawrotów głowy po choroby pasożytnicze i bakteryjne.
Remedium na chroniczne przemęczenie i problemy z koncentracją – Moringa działa jako naturalny stymulant organizmu redukując objawy zmęczenia, które bardzo często okazują się przyczyną braku witamin i minerałów. Regularne stosowanie z pewnością poprawi naszą wydajność w ciągu dnia, pozwoli lepiej skupić się w pracy i nadal mieć energię na spędzenie wolnego czasu z rodziną i znajomymi.
Naturalne wzmocnienie odporności – Wiosną i jesienią szczególnie zaleca się spożywać dodatkowe porcje witamin i minerałów aby nie złapać sezonowego wirusa. Moringa okazuje się świetnym specyfikiem który można wykorzystać w tym celu. Dodatkowo, dzięki dużej dawce antyoksydantów możemy wspomóc nasz organizm w walce z infekcjami.
Silne działa na układ nerwowy i wspiera pracę mózgu dzięki czemu może zapobiec chorobom starczym jak Alzheimer.
Reguluje poziom cukru we krwi – to dobra wiadomość dla diabetyków a także osób, które genetycznie narażone są na cukrzycę. W połączeniu z aktywnością fizyczną i zdrową dietą można zniwelować ryzyko jej wystąpienia do minimum.
Wspomaga pracę wątroby przyśpieszając wydalanie toksyn i normując poziomy enzymów występujących w wątrobie.
Wspomaga procesy leczenia różnych chorób działając antybakteryjnie i antywirusowo. Pomoże również w przyśpieszeniu procesu gojenia się ran.
Świetne źródło witamin szczególnie dla osób nadużywających alkohol i palących papierosy. Uzupełni braki niemal wszystkich niezbędnych nam witamin.