Producenci
Promocje
Herbatka Witaliana 100g
Herbatka Witaliana 100g
11,50 zł 10,93 zł
szt.
 Czeremcha kora Prunus padus 50g
Czeremcha kora Prunus padus 50g
14,00 zł 13,30 zł
szt.
Kaolin - Glinka biała spożywcza 100g
Kaolin - Glinka biała spożywcza 100g
9,90 zł 9,41 zł
szt.
Lucerna ziele cięte  - Alfalfa 100g
Lucerna ziele cięte - Alfalfa 100g
7,50 zł 7,13 zł
szt.
Maczek kalifornijski ziele 50g
Maczek kalifornijski ziele 50g
11,50 zł 10,93 zł
szt.
Lucerna ziele mielone  - Alfalfa 100g
Lucerna ziele mielone - Alfalfa 100g
7,50 zł 7,13 zł
szt.
Olej Sacha Inchi zimnotłoczony 200ml
Olej Sacha Inchi zimnotłoczony 200ml
57,90 zł 55,01 zł
szt.
Herbatka Sielanna 100g
Herbatka Sielanna 100g
15,90 zł 15,11 zł
szt.
ŻEL DO MASAŻU FOHOW JAN SHEN 300ml
ŻEL DO MASAŻU FOHOW JAN SHEN 300ml
62,00 zł 55,80 zł
szt.
Bestsellery
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Olej Krokoszowy z Krokosza Barwierskiego Ol'Vita zimnotłoczony nieoczyszczony 500 ml

Dostępność: Dostępny
Cena: 28,00 zł 28.00
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Olvita
Kod produktu: 5508-23310

Opis

 Olej Krokoszowy z Krokosza Barwierskiego Ol'Vita zimnotłoczony nieoczyszczony 500 m

  • Bogate źródło nienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych.
  • Olej krokoszowy pozyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno nasion krokosza barwierskiego.

    Jest bezcennym źródłem NNKT - kwasu linolowego (pierwotny kwas omega 6).

    Ponadto posiada wysoką zawartość witaminy E (34mg/100g) oraz jest cennym źródłem fitosteroli (444mg/100g).

    Do stosowania na zimno.

    Olej z krokosza polecany jest przez Jerzego Ziębę, autora książki „Ukryte Terapie”, jako źródło jednego z dwóch niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu linolowego – LA).

To wartościowy olej pozyskiwany w wyniku mechanicznego wytłaczania z nasion krokosza barwierskiego. Gatunek tejże rośliny uprawiany był już w starożytności (Egipt, Indie) pod kątem pozyskiwania nasion i kwiatów. Z nasion poprzez mechaniczne wyciskanie pozyskiwano olej, natomiast płatki kwiatów były źródłem silnego barwnika lekarskiego (kartymina). 

Olej z krokosza barwierskiego jest bardzo bogatym źródłem NNKT. Jest wykorzystywany do celów spożywczych i kosmetycznych. W swoim składzie zawiera około: 63-79% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 14-24% kwasów jedno nienasyconych (omega-9) i tylko 3-10% kwasów tłuszczowych nasyconych. Bogaty jest również w witaminę E (około 35mg/100g produktu) oraz fitosterole.

W kuchni stosowany do: sałatek, sosów i wszelkich potraw podawanych na zimno. Nie wymaga ścisłego dawkowania.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl