Producenci
Promocje
MeineBase Zasadowa sól do kąpieli 750g
MeineBase Zasadowa sól do kąpieli 750g
83,00 zł 78,85 zł
szt.
MAHAPHALA Cukrzyca i dieta 100 g Everest Ayurveda
MAHAPHALA Cukrzyca i dieta 100 g Everest Ayurveda
27,00 zł 25,65 zł
szt.
Płyn z konopi do higieny ust Orcann 30ml
Płyn z konopi do higieny ust Orcann 30ml
44,00 zł 41,80 zł
szt.
JATAMANSI 100g Everest Ayurveda
JATAMANSI 100g Everest Ayurveda
27,00 zł 25,65 zł
szt.
Lucerna ziele cięte  - Alfalfa 100g
Lucerna ziele cięte - Alfalfa 100g
7,50 zł 7,13 zł
szt.
Błoto z Morza Martwego, Psorilong 100% Naturalne
Błoto z Morza Martwego, Psorilong 100% Naturalne
49,00 zł 46,55 zł
szt.
KRZEMIEŃ- NATURALNY FILTR I AKTYWATOR WODY 150G
KRZEMIEŃ- NATURALNY FILTR I AKTYWATOR WODY 150G
23,90 zł 22,71 zł
szt.
Inulina Ojca Grzegorza
Inulina Ojca Grzegorza
14,00 zł 13,30 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

OLEJEK ANYŻOWY - ASTMA, JAKO DODATEK DO PAST I PŁYNÓW DO UST DO ODŚWIEŻANIA ZAPACHU Z UST, REUMATYZM, PRZEZIĘBIENIE 10ml

Dostępność: Dostępny
Cena: 16,00 zł 16.00
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

OLEJEK ANYŻOWY - ASTMA, JAKO DODATEK DO PAST I PŁYNÓW DO UST DO ODŚWIEŻANIA ZAPACHU Z UST, REUMATYZM, PRZEZIĘBIENIE 10ml

 

Olejek anyżowy jest eterycznym olejkiem otrzymywanym z rośliny o nazwie: biedrzeniec anyż, uprawianej w Afryce, Azji, Europie Południowej oraz Środkowej. Dojrzałe owoce anyżu zawierają olejek, który pozyskiwany jest w wyniku destylacji z parą wodną, a więc starej i znanej metody, wymyślonej przez słynnego arabskiego lekarza – Avicennę. Głównym składnikiem olejku jest anetol, który bardzo często stosowany jest jako substancja zapachowa, zarówno w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, jak i spożywczym. Ciekawostką może być fakt, że jeszcze w czasach starożytnych anyż i jego właściwości zapachowe stosowane były w celach higienicznych. W antycznym Rzymie przygotowywano bowiem specjalne ziołowe mieszanki na bazie anyżu, włoskiego dzięgla oraz miodu, które wykorzystywano w ramach odświeżenia zapachu z ust. Anyż to w dzisiejszych czasach popularny składnik wielu past do zębów, czy płynów do płukania jamy ustnej.

 

Olejek anyżowy i jego właściwości

 

Aromaterapia cieszy się coraz większą popularnością. Przeprowadzane na szeroką skalę badania, potwierdzające korzystny wpływ olejków eterycznych, zarówno na nasze zdrowie fizyczne, jak i psychiczne, jeszcze bardziej przyczyniają się do wzrostu zainteresowania tego rodzaju terapią. Aromaterapia to przede wszystkim w pełni naturalna metoda, pozwalająca na łagodzenie, bądź pozbywanie się wielu, różnorodnych dolegliwości. Dostępne formy zabiegów wykorzystujące zbawienne właściwości olejków eterycznych, a więc kąpiele, masaże, czy inhalacje, polegają na wprowadzeniu do naszego organizmu jakościowych i nieprzetworzonych olejków, między innymi olejku anyżowego.

 

O korzystnych właściwościach olejku anyżowego wiedzieli już starożytni. W dzisiejszych czasach cieszy się on jeszcze większym powodzeniem. Olejek anyżowy wykazuje przede wszystkim działanie uspokajające, antyseptyczne, przeciwskurczowe oraz przeciwreumatyczne. Może być z powodzeniem stosowany podczas leczenia zaparć, biegunki, a także w ramach poprawy trawienia. Olejek ten ma także działanie rozgrzewające, w związku z czym można go stosować przy przeziębieniu, artretyzmie i reumatyzmie. Dzięki właściwościom rozrzedzającym można olejek ten wykorzystywać przy astmie, a także przy zapaleniu oskrzeli. Olejek anyżowy stosowany jest także w ramach leczenia depresji oraz bezsenności.

 

Substancje zapachowe olejku znajdują swoje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Olejek anyżowy wykorzystywany jest między innymi w przemyśle spirytusowym, do produkcji słynnej anyżówki. Substancje zapachowe olejku służą aromatyzowaniu różnego rodzaju produktów spożywczych, a także leków i kosmetyków. Wykorzystuje się go również jako środek, który reguluje zaburzenia trawienne oraz łagodzi bóle żołądkowe. Dzięki wspomnianym wcześniej właściwościom antyseptycznym może być z powodzeniem stosowany jako bardzo dobry i skuteczny środek wykrztuśny, w związku z czym stanowi popularny składnik wielu preparatów przeciwkaszlowych. Olejek anyżowy znajduje szerokie zastosowanie w aromaterapii. Jest wykorzystywany w kąpielach, a także podczas masaży. 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl