Producenci
Produkt dnia
Cukier Różany Eko 150g - Dary Natury
Cukier Różany Eko 150g - Dary Natury
13,50 zł 12,15 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Baobab olej 100ml

0000000698_147_1.jpg
  • promocja
Cena: 32,76 zł 36,40 zł 32.76
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Sunniva Med
Kod produktu: 3C13-75914

Opis

Baobab olej 100ml

INCI: Adansonia Digitata Seed Oil

Olej z nasion baobabu to odkrywany dopiero cenny olejek zwany sekretem Afryki.

Tradycyjnie jest stosowany jako niezastąpiony środek ochronny oraz remedium na wszelkie problemy skóry, włosów i paznokci w trudnych warunkach afrykańskiej Sawanny. Nieoficjalnie uznawany jest za następcę oleju arganowego – tak bardzo wszechstronne jest jego działanie.

 

Olej z baobabu chroni skórę i włosy w skrajnych warunkach atmosferycznych, zarówno letnich jak i zimowych oraz wspomaga ich regenerację i odbudowę.

Olej z baobabu zawiera zbliżoną zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, głównie palmitynowego (33%), jednonienasyconych omega-9 (36%) oraz wielonienasyconych, głównie omega-6 (31%). Nasycone kwasy tłuszczowe najdłużej pozostają na skórze, działają ochronnie, zmiękczająco, przyspieszają gojenie się ranek i najlepiej wśród kwasów tłuszczowych chronią przed transepidermalną utratą wody. NNKT omega-9 wykazuje wysoką zgodność z sebum i uzupełnia płaszcz lipidowy naskórka. NNKT omega-6 jest składnikiem cementu międzykomórkowego, przyspiesza odnowę komórkową i reguluje czynność gruczołów łojowych skóry. W oleju z baobabu znajdują się też witaminy A, E i D oraz NNKT omega-3 o silnym działaniu przeciwzapalnym.

Mieszanina kwasów tłuszczowych różnych rozmiarów zapewnia wielokierunkowe działanie oleju w różnych warstwach naskórka, a dzięki temu olej przynosi ulgę i regenerację nawet skórze mocno przesuszonej a nawilżenie przy regularnym stosowaniu jest długotrwałe.

 

INFORMACJE O OLEJU

INCI: Adansonia Digitata Seed Oil

Olej jasny złoto-brązowy o delikatnym orzechowym zapachu.

Konsystencja lekka, średnio tłusty, wmasowany pozostawia delikatną nietłustą warstwę ochronną.

Opakowanie: butelka z ciemnego szkła.

Olej można przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła.

 

PIELĘGNACJA SKÓRY

Olej z nasion baobabu nadaje się do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, podrażnionej, spękanej, szorstkiej, łuszczącej się i swędzącej. Dzięki wysokim właściwościom nawilżającym ujędrnia i napina skórę zwiotczałą, z oznakami upływu czasu, wygładza zmarszczki. Regularnie stosowany zapobiega rozstępom, wspomaga regenerację istniejących świeżych rozstępów i blizn. Odpowiednie nawilżenie pomaga skórze tłustej uregulować nadprodukcję sebum. Olej z baobabu dobrze sprawdza się w pielęgnacji skóry po opalaniu.

 

Znalazł zastosowanie w pielęgnacji skóry z chorobami dermatologicznymi związanymi z zaburzeniem gospodarki lipidowej naskórka i nieprawidłowym rogowaceniem, jak egzemy, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry.

UWAGA! W przypadku w/w chorób skóry olej powinien być wprowadzony do pielęgnacji po konsultacji z lekarzem lub przy zachowaniu szczególnej ostrożności, gdyż nawet naturalne składniki mogą powodować niepożądane reakcje skóry.

 

UWAGA! Zachowaj ostrożność, jeśli masz cerę trądzikową. Olej z baobabu wspomaga regenerację podrażnionego naskórka, jednak u niektórych może powodować nasilenie zmian trądzikowych.

 

Zamiast balsamu

W umytą, jeszcze wilgotną skórę ciała wmasuj olej aż do wchłonięcia. Olej dzięki lekkiej konsystencji nadaje się do stosowania zarówno na noc jak i na dzień, gdyż nie tłuści ubrań.

 

Zamiast kremu ochronnego

Kilka kropli oleju wmasuj w skórę twarzy i ciała przed ekspozycją na trudne warunki atmosferyczne, jak mróz, wiatr, mocne słońce.

 

Serum nawilżające

Najprostsze serum nawilżające wykonasz mieszając w dłoni 2-3 krople oleju i podobną ilość żelu hialuronowego. Serum przygotujesz łatwo przed każdym użyciem – dzięki temu otrzymujesz produkt wolny od konserwantów.

 

Olejek do masażu

Z pomocą oleju z baobabu można wykonać rozgrzewający masaż całego ciała, zwłaszcza zmęczonych barków i szyi - kojący skórę i zmysły. Olej można połączyć z olejem migdałowym – umożliwi dłuższy i łagodniejszy masaż relaksujący.

Możesz dodać kilka kropli ulubionego olejku eterycznego.  Upewnij się, że olejek przeznaczony jest do stosowania na skórę!

 

Natłuszczająca kąpiel

Skóra sucha doceni kąpiel natłuszczającą z dodatkiem oleju z baobabu – np. w postaci Płynu do kąpieli z Bazą Myjącą.

 

PIELĘGNACJA WŁOSÓW

Olej z nasion baobabu nadaje się do pielęgnacji wszystkich rodzajów włosów, zwłaszcza suchych, łamliwych i zniszczonych zabiegami fryzjerskimi. Regularnie stosowany przywróci im elastyczność i blask. Olej ma również działanie ochronne - zabezpiecza włosy przed działaniem silnych promieni słonecznych, wiatru, słonej i chlorowanej wody oraz silnego mrozu.

Odrobina oleju z baobabu nałożona na skórę głowy łagodzi podrażnienia, nawilża skórę i likwiduje łuszczenie się naskórka, tzw. łupież suchy.

 

Olejowy kompres

Regularne olejowanie włosów olejem z nasion baobabu odżywi je i nawilży oraz przywróci im elastyczność i blask. W tym celu na min. 30 minut przed myciem należy wetrzeć we włosy i skórę głowy około 1-2 łyżeczki oleju, następnie umyć łagodnym szamponem jak zwykle.

Zależnie od preferencji włosów możesz zmieszać olej z innym wybranym olejem roślinnym, np. kokosowym, awokado, makadamia, neem.

 

Dodatek do odżywki do włosów

Dodatek kilku kropli oleju do porcji ulubionej odżywki widocznie zmiękczy i nawilży suche włosy.

 

Serum wygładzające

2-3 krople oleju wtarte w umyte włosy jak serum wygładzi włosy i wzmocni końcówki włosów.

 

PIELĘGNACJA DŁONI I PAZNOKCI

Olej z baobabu jest znany z regenerującego działania na kruche, łamliwe i zniszczone paznokcie. Nawilża je, przywraca elastyczność i przyspiesza wzrost. Pomaga doprowadzić do porządku suche i spękane skórki. Regularne wcieranie oleju w skórę dłoni zapewni im nawilżenie i regenerację, ochronę i zdrowszy wygląd.

Jeśli masz paznokcie pomalowane lakierem – wmasowanie oleju w skórki również ma działanie odżywcze.

 

IDEALNE KOSMETYKI Z OLEJEM Z NASION BAOBABU

Olej z nasion baobabu nie jest jeszcze popularnym produktem w kosmetykach drogeryjnych. Możesz wykonać własny kosmetyk z tym cennym olejem, korzystając z naszych Organicznych Baz Kosmetycznych lub dodając 5-20% do gotowych kosmetyków drogeryjnych.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl